Prosty biszkopt z plasterkami jabłek, doskonały na każdą okazję. Biszkopt można wykorzystać również do tortu. Zamiast jabłek dobrze sprawdzają się również inne owoce.

SKŁADNIKI

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Wyłożyć papierem do pieczenia formę do ciasta, odstawić.
  2. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.
  3. Następnie w drugim naczyniu ubić żółtka z mąką i cukrem.
  4. Do wyrobionej masy z żółtek dodawać po łyżce sztywnej piany z białek i delikatnie mieszać łyżką do połączenia składników. Puszyste ciasto przełożyć do wyłożonej papierem formy. Na wierzchu ciasta ułożyć obok siebie przygotowane plastry jabłek. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C, piec około 30 minut. Przed podaniem wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.

 

                                                                                                                                                    Wioleta Zysk

Zachęcam do dołączenia do grupy wsparcia na fb: grupa

Polubienia mnie na fb tutaj

BISZKOPT Z JABŁKAMI
5 (100%) z 8 ocen

Wydrukuj