Najczęściej u chorych na celiakię występują niedobory:

  • witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E , K
  • witaminy B12
  • kwasu foliowego
  • wapnia
  • żelaza

 

WITAMINY FUNKCJE W ORGANIŹMIE ŹRÓDŁO WITAMIN
WITAMINA A (retinol) Niezbędna w procesie widzenia,
w procesie rozmnażania komórek
i ich regeneracji, potrzebna do wzrostu młodych organizmów.
Wątroba, nerki, masło, mleko
i produkty mleczne, jaja, tłuste ryby (śledź, makrela).
WITAMINA D (kalciferol) Absorbcja wapnia i fosforu
z pożywienia. Potrzebna
w organizmie do prawidłowego rozwoju kośćca.
Mleko, tłuste ryby, tran, jaja, ser, słońce.
WITAMINA E (tokoferol) Ochrona antyoksydacyjna komórek przed utlenianiem. Gojenie ran. Głównym źródłem są oleje roślinne szczególnie olej słonecznikowy, orzechy, jaja, tłuste ryby.
WITAMINA K (filochion) Niezbędna do prawidłowego krzepnięcia krwi charakteryzująca się działaniem przeciwkrwotocznym. Posiada właściwości przeciwgrzybiczne, przeciwbólowe
i przeciwzapalne.
Produkty roślinne (w częściach zielonych np. szpinak, sałata, brokuły),  mleko produkty mleczne  (jogurty, sery), jaja, ziemniaki, olej sojowy, owoce (awokado, brzoskwinie)
WITAMINA B12 (kobalamina) Produkcja czerwonych krwinek, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu układu nerwowego oraz komórek. Mięso (głównie wołowe), małże, krewetki, jaja, ryby, wątroba, nerki, ser, mleko.
FOLACYNA – KWAS FOLIOWY Produkcja czerwonych krwinek, regeneracja komórek, wzrost. Warzywa liściaste (jarmuż nać pietruszki, szpinak, sałata), wątroba, mięso wieprzowe, jaja, owoce cytrusowe.

 

MINERAŁY FUNKCJE W ORGANIZMIE ŹRÓDŁO MINERAŁÓW
WAPŃ Budulec kości, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mięśnia sercowego, bierze udział we właściwej przepuszczalności błon komórkowych Mleko i produkty mleczne, niektóre warzywa (jarmuż, nać pietruszki, dynia)
ŻELAZO Powstawanie czerwonych ciałek krwi, ochrona immunologiczna, transport tlenu Wątroba, surowe mięso, suszone owoce, jaja, ostrygi, zielone warzywa  np. brokuły
i szczypiorek

 

Wydrukuj