Najczęściej u chorych na celiakię występują niedobory:
- witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E , K
- witaminy B12
- kwasu foliowego
- wapnia
- żelaza
WITAMINY | FUNKCJE W ORGANIŹMIE | ŹRÓDŁO WITAMIN | |
WITAMINA A (retinol) | Niezbędna w procesie widzenia, w procesie rozmnażania komórek i ich regeneracji, potrzebna do wzrostu młodych organizmów. |
Wątroba, nerki, masło, mleko i produkty mleczne, jaja, tłuste ryby (śledź, makrela). |
|
WITAMINA D (kalciferol) | Absorbcja wapnia i fosforu z pożywienia. Potrzebna w organizmie do prawidłowego rozwoju kośćca. |
Mleko, tłuste ryby, tran, jaja, ser, słońce. | |
WITAMINA E (tokoferol) | Ochrona antyoksydacyjna komórek przed utlenianiem. Gojenie ran. | Głównym źródłem są oleje roślinne szczególnie olej słonecznikowy, orzechy, jaja, tłuste ryby. | |
WITAMINA K (filochion) | Niezbędna do prawidłowego krzepnięcia krwi charakteryzująca się działaniem przeciwkrwotocznym. Posiada właściwości przeciwgrzybiczne, przeciwbólowe i przeciwzapalne. |
Produkty roślinne (w częściach zielonych np. szpinak, sałata, brokuły), mleko produkty mleczne (jogurty, sery), jaja, ziemniaki, olej sojowy, owoce (awokado, brzoskwinie) | |
WITAMINA B12 (kobalamina) | Produkcja czerwonych krwinek, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu układu nerwowego oraz komórek. | Mięso (głównie wołowe), małże, krewetki, jaja, ryby, wątroba, nerki, ser, mleko. | |
FOLACYNA – KWAS FOLIOWY | Produkcja czerwonych krwinek, regeneracja komórek, wzrost. | Warzywa liściaste (jarmuż nać pietruszki, szpinak, sałata), wątroba, mięso wieprzowe, jaja, owoce cytrusowe. |
MINERAŁY | FUNKCJE W ORGANIZMIE | ŹRÓDŁO MINERAŁÓW | |
WAPŃ | Budulec kości, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mięśnia sercowego, bierze udział we właściwej przepuszczalności błon komórkowych | Mleko i produkty mleczne, niektóre warzywa (jarmuż, nać pietruszki, dynia) | |
ŻELAZO | Powstawanie czerwonych ciałek krwi, ochrona immunologiczna, transport tlenu | Wątroba, surowe mięso, suszone owoce, jaja, ostrygi, zielone warzywa np. brokuły i szczypiorek |
Wydrukuj
Zaloguj się by zostawić komentarz