Prosta w wykonaniu pizza na cienkim spodzie, wystarczy dodać ulubione składniki. Produkt nie zawiera glutenu, pszenicy, laktozy, mleka, jaj, soi.

Pizza bezglutenowa.

Ilość: 8 porcji
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 20 min
Poziom trudności: łatwe

SKŁADNIKI:

  • 300 g Mehl Farin Schär
  • 7g drożdży instant
  • 220 ml ciepłej wody (nie gorącej)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju
  • ketchup lub sos pomidorowy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wymieszaj w misce suche składniki: mąkę, drożdże, sól (nie syp soli na drożdże). Dodaj ciepłą wodę. Wszystko zagniataj około 6-8 minut, aż ciasto będzie sprężyste, na końcu dodaj łyżkę oleju i zagnieć jeszcze przez chwilę. Z ciasta uformuj kulę, podziel na 2 równe części, ukształtuj z nich dwa tradycyjne okrągłe placki. Każdy placek rozwałkuj na cienki okrągły spód do pizzy. Rozwałkowane ciasto na rogach zegnij palcami do środka.  Spód pizzy przełóż na formę do pieczenia wyłożoną papierem. Ciasto posmaruj ketchupem lub sosem pomidorowych. Wyłóż przygotowane dodatki, posyp startym żółtym serem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C około 20 minut. Pizzę podawaj gorącą.

DODATKI: ulubione dodatki według uznania.

Ciasto posmaruj ketchupem lub sosem pomidorowych. Wyłóż ulubione przygotowane dodatki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C około 20 minut. Pizzę podawaj gorącą.

 

Wydrukuj