Prosty biszkopt z plasterkami jabłek, doskonały na każdą okazję. Biszkopt można wykorzystać również do tortu. Zamiast jabłek dobrze sprawdzają się również inne owoce.
SKŁADNIKI
- 100 g mąki Mix C Schär Nowość
- 70 g cukru
- 6 dużych jaj
- 1 jabłko
- cukier puder do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Wyłożyć papierem do pieczenia formę do ciasta, odstawić.
- Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.
- Następnie w drugim naczyniu ubić żółtka z mąką i cukrem.
- Do wyrobionej masy z żółtek dodawać po łyżce sztywnej piany z białek i delikatnie mieszać łyżką do połączenia składników. Puszyste ciasto przełożyć do wyłożonej papierem formy. Na wierzchu ciasta ułożyć obok siebie przygotowane plastry jabłek. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C, piec około 30 minut. Przed podaniem wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.
Wioleta Zysk
Zachęcam do dołączenia do grupy wsparcia na fb: grupa
Polubienia mnie na fb tutaj
Wydrukuj
Zaloguj się by zostawić komentarz