Blog

Pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu. Co daje słodki smak ? ananas, pomarańcza, a może syrop klonowy … Odpowiednie połączenie wszystkich składników i próbowanie na każdym etapie przygotowywania sosu odtworzą niezapomniany smak słodko- kwaśnego sosu. Spróbuj.

31/07/2018
Czytaj dalej

Leczenie żywieniowe było podstawą leczenia celiakii nawet we wczesnym okresie XX wieku. W latach 30 zaobserwowano poprawę kliniczną w przypadku kilku różnych diet, w tym diety holenderskiej sugerowanej przez Gee i dietę bananową spopularyzowaną przez Haas. W tym czasie śmiertelność pacjentów z celiakią była bardzo wysoka.

06/07/2018
Czytaj dalej

Gluten Free EXPO to dwa dni pełne bezglutenowych atrakcji. Bardzo się cieszę, że miałam przyjemność organizować stoisko Schar. Podczas tych 2 dni mogliście zobaczyć wiele atrakcji, co było wspaniałe, podczas tego wydarzenia celiacy mogli jeść wszystko. Były pokazy kulinarne, warsztaty, wykłady i mnóstwo nowości. Opowiadałam w Radio Kolor co możecie zobaczyć podczas Expo na stoisku Schar oraz otrzymałam książkę kulinarną od Natchnionej z wyjątkową dedykacją i na koniec zdjęcie z Panem Karolem Okrasą.

22/06/2018
Czytaj dalej

Jeśli obserwujesz u siebie jakiekolwiek objawy, które mogą wskazywać na celiakię, powinieneś/aś najpierw omówić swoje objawy z lekarzem pierwszego kontaktu. Zanim wykonasz jakiekolwiek badania, nie powinieneś/aś eliminować glutenu z diety. W Polsce 360 tysięcy osób nie wie, że ma celiakię.

16/05/2018
Czytaj dalej

Ruszyła pierwsza Polska edycja “Miesiąca bez glutenu” organizowana przez Schär.

W dniu 19.04.2017 odbyła się konferencja prasowa inaugurująca kampanię “Miesiąca bez glutenu”.

27/04/2018
Czytaj dalej

Ciasto parzone doskonale nadaje się na różne wypieki tj.  ptysie, eklery, karpatkę, groszek ptysiowy. Bardzo prosty przepis.

27/04/2018
Czytaj dalej

Wiedza na temat prawidłowego postępowania w procesie kulinarnym jest bardzo istotna w celu zapewnienia właściwej jakości potrawy. Posiłki przygotowywane z warzyw i ziemniaków, pod względem technologicznym nie zawsze przygotowywane są prawidłowo. Nieprawidłowości zwykle dotyczą postępowania z surowcem podczas obróbki wstępnej oraz cieplnej.

27/03/2018
Czytaj dalej