Blog

Jakie są objawy celiakii?

Wypisane objawy mogą pomóc Ci w rozpoznaniu choroby. Pamiętaj ostateczną diagnozą powinien zająć się lekarz.

Celiakia (choroba trzewna) jest jedną z form reakcji alergicznych, w których stwierdza się nadwrażliwość na gluten, białko zawarte w ziarnach pszenicy, owsa, żyta i jęczmienia. Gluten jest czynnikiem etiologiczym tej choroby. Celiakia występuje jedynie u osób predysponowanych genetycznie i dziedziczy się ją autosomalnie dominująco. Celiakię leczy się dietą bezglutenową.

14/05/2017
Czytaj dalej

Jak zawsze chciałam się bardzo dobrze przygotować przed wyjazdem, więc zabrałam ze sobą bezglutenowy chleb, przekąski itp. Wszystko niepotrzebnie. Londyn (centrum) jest znakomity pod kontem dostępności bezglutenowego jedzenia.

17/04/2017
Czytaj dalej

ROGALIKI Z DŻEMEM

W końcu udało się stworzyć rogaliki, które mają niepowtarzalny smak. Oczywiście reklamuję je z najlepszej strony, bo powstawały kilka tygodni. Nie mogłabym reklamować produktu, który nie jest smaczny. Jeśli wykonasz przepis zgodnie z poniższym musi się udać. Jeśli jednak zdecydujesz się na dodawanie składników na oko, obawiam się, że może powstać zupełnie inny efekt. Powodzenia!

16/04/2017
Czytaj dalej

Bezglutenowy Tort Czekoladowy, który jest puszysty? Możliwe! Pracowałam nad recepturą 3 tygodnie i oto efekt. Dzielę się przepisem, ponieważ, wiem jak trudno uzyskać samemu taki efekt. Dzięki mojej cierpliwości powstało takie cudo. Co najważniejsze nie czuć różnicy, że jest to bezglutenowy produkt i jest wilgotne, a nie suche. Nie polecam modyfikować przepisu chociaż wiem, że będzie to trudne. Powodzenia! Dajcie znać, jak wyszło.

19/03/2017
Czytaj dalej

Porady eksperta w eterze Radio Puławy 24

Radio: Żywienie bezglutenowe dla jednych to modny sposób życia, ale dla drugich konieczność. Bez względu na powody warto wiedzieć, gdzie czai się białko.
Co jeść i co czym zastąpić opowie Wioleta Zysk specjalistka ds. diety bezglutenowej. doktorantka na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji.
Porady eksperta w eterze 29.03.2017.

16/03/2017
Czytaj dalej

INDEKS GLIKEMICZNY ŚRODKA SPOŻYWCZEGO.

Indeks glikemiczny produktów spożywczych (glycemic index, GI) jest to wartość, która określa jak szybko po spożytym posiłku wzrasta stężenie glukozy w surowicy krwi, czyli wskazuje, które pokarmy szybko, a które powoli podnoszą poziom cukru we krwi.

05/03/2017
Czytaj dalej

15.02.2017 r. miałam przyjemność poprowadzić wykład na Wszechnicy Żywieniowej na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, SGGW w Warszawie, transmisja była na żywo.  Jako prelegent przestawiłam aktualne informacje na temat znakowania żywności. Poniżej w skrócie przedstawiam najważniejsze slajdy.

Właściwa informacja na etykiecie umożliwia konsumentom, zwłaszcza osobom cierpiącym na alergie lub nietolerancje pokarmowe, dokonywanie świadomych, bezpiecznych dla nich wyborów.

17/02/2017
Czytaj dalej

Przepis na bezglutenową SZARLOTKĘ

SKŁADNIKI:

CIASTO:

  • 300g mąki bezglutenowej MIX C
  • 4 łyżki cukru
  • 250 g margaryny (kostka)
  • płaska łyżka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
23/01/2017
Czytaj dalej