BISZKOPT Z OWOCAMI

Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 20 min 180°C
Stopień trudności: średni.

Składniki

12 porcji
· 3 łyżki mąki Mix it Schär
· 2 łyżki Mix C Schär- mieszanka do wypieku ciast Schär
· 4 łyżki cukru/ksylitolu lub więcej do smaku
· 2 -3 śliwki/ dowolne owoce
· 5 jaj
· cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 170°C. Wyłożyć papierem do pieczenia formę do ciasta, odstawić. W misce wymieszać mąki, przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie w drugim naczyniu ubić żółtka z cukrem. Następnie dodawać po łyżce przesiane ze sobą mąki. Wymieszać za pomocą miksera. Do wyrobionej masy z żółtek dodawać po łyżce sztywnej piany z białek i delikatnie mieszać łyżką do połączenia składników. Puszyste ciasto przełożyć do wyłożonej papierem formy. Na wierzchu ciasta ułożyć obok siebie przygotowane plastry dowolnych owoców. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C, piec około 30-40 minut – zależy od piekarnika. Pozostawić ciasto do ostygnięcia w formie ok. 10 min. Przed podaniem wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.

Wskazówka: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasta z dodatkiem piany z białek nie mogą
czekać na upieczenie.

Wydrukuj