Pyszna szarlotka z bezą.

KRUCHE CIASTO:
SKŁADNIKI:

  • 300 g mąki Mix C Schar
  • 200 g zimnego masła
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g cukry (3 łyżki)
  • szczypta soli

NADZIENIE

  • 1400 g jabłek, obranych, bez gniazd nasiennych, kwaśnych jabłek antonówka, szara reneta.
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki wody opcjonalnie

PIANA Z BIAŁEK:

  • 4 białka
  • 150 g cukru (lub mniej)
  • łyżka mąki ziemniaczanej


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • Jabłka umyć, obrać, pokroić w kostkę albo zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Przełożyć do miski, odstawić. Do garnka wlać wodę, cukier, cynamon, jabłka, skrobię ziemniaczaną.  Zagotować, zmniejszyć moc palnika do minimum i gotować około 20 minut, często mieszając do momentu aż jabłka zmiękną (można też nadzienie z jabłek od razu wyłożyć na przygotowany wcześniej spód ciasta bez wcześniejszego prażenia).
  • Jeśli masz thermomix: Do naczynia miksującego włożyć połowę jabłek rozdrobnić w thermomixie  5 s/obr. 4 (na dwa razy). Przełożyć do miski. Do jabłek dodać cukier, cynamon, skrobię ziemniaczaną, wymieszać. Powstałe nadzienie wyłożyć na przygotowany wcześniej spód ciasta lub możesz uprażyć, patrz powyżej.

Kruche ciasto:

  • Do miski wsypać mąkę 300 g, zimne masło (pokrojone w kostkę), 4 żółtka, 1 łyżkę gęstej kwaśnej śmietany (jeśli nie możesz nie dodawaj śmietany), pół łyżeczki proszku do pieczenia (jeśli nie możesz, nie dodawaj proszku do pieczenia, też wyjdzie), 50 g cukru, szczyptę soli, całość szybko zagnieść lub posiekać (jeśli masz thermomix włącz tryb wyrabiania ciasta ustawia się przyciskiem z symbolem kłosa na ekranie, wyrób ciasto około 1 – 2 min).
  • Ciasto podzielić na 2 części, każdą owinąć folią i włożyć do zamrażarki. Jak ciasto stwardnieje wykleić nim dno wyłożonej papierem do pieczenia formy (można zetrzeć na tarce). Położyć schłodzone jabłka, wyrównać.
  • Wszystkie składniki powinny być schłodzone i to jest bardzo ważne! Ciasto, jabłka powinny być schłodzone, a piana z białek powinna być ubita.

Piana z białek: Białka ubij na sztywną pianę, po ubiciu białek dodawaj do nich partiami cukier po 50 g następnie miksuj pół minuty i kolejne 50 g aż do 150 g. Pod koniec ubijania wsyp do masy z białek łyżkę mąki ziemniaczanej i wymieszaj.

Bezę z białek wyłożyć na jabłka w formie i równo rozprowadź.

Ciasto z zamrażarki zetrzyj na tarce i posypać nim wierzch bezy. Całość wstaw do nagrzanego do
180 °C piekarnika i piec około 60 minut.

Forma dowolna okrągła lub prostokątna.
Jeśli podobał Ci się przepis, zaobserwuj mnie na moich mediach społecznościowych. Prześlij mi swoje zdjęcie ciasta.

Wioleta Zysk

Wydrukuj