Pyszna szarlotka z bezą.
KRUCHE CIASTO:
SKŁADNIKI:
- 300 g mąki Mix C Schar
- 200 g zimnego masła
- 4 żółtka
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g cukry (3 łyżki)
- szczypta soli
NADZIENIE
- 1400 g jabłek, obranych, bez gniazd nasiennych, kwaśnych jabłek antonówka, szara reneta.
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1/3 szklanki wody opcjonalnie
PIANA Z BIAŁEK:
- 4 białka
- 150 g cukru (lub mniej)
- łyżka mąki ziemniaczanej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Jabłka umyć, obrać, pokroić w kostkę albo zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Przełożyć do miski, odstawić. Do garnka wlać wodę, cukier, cynamon, jabłka, skrobię ziemniaczaną. Zagotować, zmniejszyć moc palnika do minimum i gotować około 20 minut, często mieszając do momentu aż jabłka zmiękną (można też nadzienie z jabłek od razu wyłożyć na przygotowany wcześniej spód ciasta bez wcześniejszego prażenia).
- Jeśli masz thermomix: Do naczynia miksującego włożyć połowę jabłek rozdrobnić w thermomixie 5 s/obr. 4 (na dwa razy). Przełożyć do miski. Do jabłek dodać cukier, cynamon, skrobię ziemniaczaną, wymieszać. Powstałe nadzienie wyłożyć na przygotowany wcześniej spód ciasta lub możesz uprażyć, patrz powyżej.
Kruche ciasto:
- Do miski wsypać mąkę 300 g, zimne masło (pokrojone w kostkę), 4 żółtka, 1 łyżkę gęstej kwaśnej śmietany (jeśli nie możesz nie dodawaj śmietany), pół łyżeczki proszku do pieczenia (jeśli nie możesz, nie dodawaj proszku do pieczenia, też wyjdzie), 50 g cukru, szczyptę soli, całość szybko zagnieść lub posiekać (jeśli masz thermomix włącz tryb wyrabiania ciasta ustawia się przyciskiem z symbolem kłosa na ekranie, wyrób ciasto około 1 – 2 min).
- Ciasto podzielić na 2 części, każdą owinąć folią i włożyć do zamrażarki. Jak ciasto stwardnieje wykleić nim dno wyłożonej papierem do pieczenia formy (można zetrzeć na tarce). Położyć schłodzone jabłka, wyrównać.
- Wszystkie składniki powinny być schłodzone i to jest bardzo ważne! Ciasto, jabłka powinny być schłodzone, a piana z białek powinna być ubita.
Piana z białek: Białka ubij na sztywną pianę, po ubiciu białek dodawaj do nich partiami cukier po 50 g następnie miksuj pół minuty i kolejne 50 g aż do 150 g. Pod koniec ubijania wsyp do masy z białek łyżkę mąki ziemniaczanej i wymieszaj.
Bezę z białek wyłożyć na jabłka w formie i równo rozprowadź.
Ciasto z zamrażarki zetrzyj na tarce i posypać nim wierzch bezy. Całość wstaw do nagrzanego do
180 °C piekarnika i piec około 60 minut.
Forma dowolna okrągła lub prostokątna.
Jeśli podobał Ci się przepis, zaobserwuj mnie na moich mediach społecznościowych. Prześlij mi swoje zdjęcie ciasta.
Wioleta Zysk
Zaloguj się by zostawić komentarz