Zastanawiasz się czym zaskoczyć swoich gości? W naszym bezglutenowym świecie lepiej już nie zaskakiwać tylko pokazać, że nawet nie poczują różnicy w smaku. Sernik jest doskonałym rozwiązaniem.

SERNIK

MASA SEROWA

SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg sera twarogowego
  • 10 jajek
  • 180 g cukru
  • cukier waniliowy lub 3 krople zapachu
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • rodzynki
  • cukier puder do oprószenia wierzchu

PRZYGOTOWANIE:

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Zmielić ser twarogowy lub przecisnąć 3 razy przez praskę do ziemniaków, odstawić. Mikserem utrzeć masło z cukrem, dodać żółtka, następnie dodawać małymi porcjami twaróg. Pod koniec dodać budyń, mąkę ziemniaczaną wszystko dobrze wymieszać mikserem. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywno. Do gładkiej masy dodawać łyżką ubite białka delikatnie, ale dokładnie mieszać z masą serową, dzięki temu ciasto będzie puszyste (ubitych białek nie miksować z masą, tylko mieszać za pomocą łyżki). Masę serową przełożyć do tortownicy. Wyrównać wierzch ciasta. Piec 1,5 godziny w temperaturze 170°C.
Sernik podawać posypany cukrem pudrem.

Wydrukuj