Zastanawiasz się czym zaskoczyć swoich gości? W naszym bezglutenowym świecie lepiej już nie zaskakiwać tylko pokazać, że nawet nie poczują różnicy w smaku. Sernik jest doskonałym rozwiązaniem.
SERNIK
MASA SEROWA
SKŁADNIKI:
- 1,5 kg sera twarogowego
- 10 jajek
- 180 g cukru
- cukier waniliowy lub 3 krople zapachu
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
- rodzynki
- cukier puder do oprószenia wierzchu
PRZYGOTOWANIE:
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Zmielić ser twarogowy lub przecisnąć 3 razy przez praskę do ziemniaków, odstawić. Mikserem utrzeć masło z cukrem, dodać żółtka, następnie dodawać małymi porcjami twaróg. Pod koniec dodać budyń, mąkę ziemniaczaną wszystko dobrze wymieszać mikserem. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywno. Do gładkiej masy dodawać łyżką ubite białka delikatnie, ale dokładnie mieszać z masą serową, dzięki temu ciasto będzie puszyste (ubitych białek nie miksować z masą, tylko mieszać za pomocą łyżki). Masę serową przełożyć do tortownicy. Wyrównać wierzch ciasta. Piec 1,5 godziny w temperaturze 170°C.
Sernik podawać posypany cukrem pudrem.
Zaloguj się by zostawić komentarz