Pyszne pieczywo z ciasta francuskiego w kształcie rogalika.

Składniki:

Składniki na ciasto:

  • 250 g Mix B – Bread-Mix Schar
  • 20 g świeżych drożdży (lub 2 opakowania suchych 7g x 2)
  • 30 g masło (w temperaturze pokojowej)
  • 100 ml ciepłego mleka
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru do posypania drożdży
  • 1 jajko i 1 żółtko

Składniki do smarowania placków z ciasta:

  • 100 g ciepłego masła do smarowania placków

Składniki do smarowania rogalików:

  • żółtko do posmarowania

Sposób wykonania:

  1. Do miski wsypać składniki na ciasto (mąkę, drożdże i cukier, 30 g masła, 100 ml mleka, sól, jajko i żółtko).
  2. Wszystko razem wymieszać i zagnieść.
  3. Wyjąć na stolnicę oprószyć mąką aby ciasto odstawało od ręki i zostawić do wyrośnięcia na 20 min.
  4. Po wyrośnięciu ponownie zagnieść 1 minutę.
  5. Z ciasta uformować długi wałek podzielić go na małe kawałki po 4 cm, powinno wyjść 9 kawałków.
  6. Każdy kawałek rozwałkować na okrągły placek wielkości około 22.5 cm podsypując mąką.
  7. Następnie położyć placek i wierzch posmarować masłem, następnie położyć na ten placek kolejny i ponownie posmarować go masłem, aż do ostatniego.
  8. Wierzch ostatniego oprószyć mąką, nie smarować masłem.
  9. Czyli placki powinny być nakładane na siebie i smarowane masłem.
  10. Następnie wszystko delikatnie rozwałkować (jeśli ciasto zostanie zbyt mocno przyciśnięte podczas wałkowania nie będzie widać warstw)
  11. Ciasto w kształcie placka pokroić od środka na trójkąty (tak jak pizzę).
  12. Trójkąty zwinąć zaczynając od dłuższych boków do środka  i uformować rogaliki.
  13. Najlepiej smakują z nadzieniem np. marmolada, dżem, krem czekoladowy, masą kajmakową.
  14. Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku, w temperaturze 220°C, około 6-8 min (grzanie górne i dolne)  aż się zarumienią i około 14 min w temp 190°C. Należy pilnować rogalików ponieważ szybko się rumienią.

 

Więcej przepisów znajdziecie na stronie Schar i na moim blogu.

Wydrukuj