Pyszne pieczywo z ciasta francuskiego w kształcie rogalika.
Składniki:
Składniki na ciasto:
- 250 g Mix B – Bread-Mix Schar
- 20 g świeżych drożdży (lub 2 opakowania suchych 7g x 2)
- 30 g masło (w temperaturze pokojowej)
- 100 ml ciepłego mleka
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru do posypania drożdży
- 1 jajko i 1 żółtko
Składniki do smarowania placków z ciasta:
- 100 g ciepłego masła do smarowania placków
Składniki do smarowania rogalików:
- żółtko do posmarowania
Sposób wykonania:
- Do miski wsypać składniki na ciasto (mąkę, drożdże i cukier, 30 g masła, 100 ml mleka, sól, jajko i żółtko).
- Wszystko razem wymieszać i zagnieść.
- Wyjąć na stolnicę oprószyć mąką aby ciasto odstawało od ręki i zostawić do wyrośnięcia na 20 min.
- Po wyrośnięciu ponownie zagnieść 1 minutę.
- Z ciasta uformować długi wałek podzielić go na małe kawałki po 4 cm, powinno wyjść 9 kawałków.
- Każdy kawałek rozwałkować na okrągły placek wielkości około 22.5 cm podsypując mąką.
- Następnie położyć placek i wierzch posmarować masłem, następnie położyć na ten placek kolejny i ponownie posmarować go masłem, aż do ostatniego.
- Wierzch ostatniego oprószyć mąką, nie smarować masłem.
- Czyli placki powinny być nakładane na siebie i smarowane masłem.
- Następnie wszystko delikatnie rozwałkować (jeśli ciasto zostanie zbyt mocno przyciśnięte podczas wałkowania nie będzie widać warstw)
- Ciasto w kształcie placka pokroić od środka na trójkąty (tak jak pizzę).
- Trójkąty zwinąć zaczynając od dłuższych boków do środka i uformować rogaliki.
- Najlepiej smakują z nadzieniem np. marmolada, dżem, krem czekoladowy, masą kajmakową.
- Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku, w temperaturze 220°C, około 6-8 min (grzanie górne i dolne) aż się zarumienią i około 14 min w temp 190°C. Należy pilnować rogalików ponieważ szybko się rumienią.
Więcej przepisów znajdziecie na stronie Schar i na moim blogu.
Wydrukuj
Zaloguj się by zostawić komentarz