Ciasto parzone doskonale nadaje się na różne wypieki tj.  ptysie, eklery, karpatkę, groszek ptysiowy. Bardzo prosty przepis.

SKŁADNIKI:

  • 250ml wody
  • 100g masła
  • 150g Mix C
  • 4 jaja (średnie)
  • szczypta soli

NADZIENIE:

  • ok. 500- 600g słodkiej śmietany 30- 36%
    1- 2 łyżki cukru pudru

lub budyń

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Wodę, masło oraz szczyptę soli zagotować.
  2. Gdy zacznie wrzeć, dodać mąkę, zmniejszyć ogień i całość mieszać na wolnym ogniu, tak żeby powstała jednolita masa. Ciasto jest gotowe, gdy odchodzi od garnka, na spodzie garnka utworzy się biała warstwa. Zestawić z ognia i lekko przestudzić.
  3. Do ciepłego ciasta (nie gorącego), miksując, dodawać po jednym jajku*. Ciasto odstawić na 30 min.
  4. Ciasto przełożyć do szprycy z końcówką dużej gwiazdki lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formować łyżką piramidki o średnicy ok. 5 – 6cm.
  5. Ptysie piec około 40 min. w temperaturze 180°C. 10 minut przed końcem można zmniejszyć temperaturę do 150 °C. Ważne, aby w trakcie suszenia zaglądać do piekarnika i sprawdzać, czy temperatura jest odpowiednia.
  6. Po upieczeniu przestudzić, przekroić, przełożyć ubitą śmietaną, posypać cukrem pudrem.

NADZIENIE Z BITEJ ŚMIETANY:

  • Ubić 500- 600g słodkiej śmietany 36%,  na koniec ubijania dodać cukier puder.

Uwagi!

  1. *Jajka dodawać po jednym sprawdzając konsystencję. Jeśli jajka są zbyt duże konsystencja ciasta może zbyt rzadka.
  2.  W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika! Następnie wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki na około 10 min.

    Wioleta Zysk

Wydrukuj