Ciasto parzone doskonale nadaje się na różne wypieki tj. ptysie, eklery, karpatkę, groszek ptysiowy. Bardzo prosty przepis.
SKŁADNIKI:
- 250ml wody
- 100g masła
- 150g Mix C
- 4 jaja (średnie)
- szczypta soli
NADZIENIE:
- ok. 500- 600g słodkiej śmietany 30- 36%
1- 2 łyżki cukru pudru
lub budyń
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Wodę, masło oraz szczyptę soli zagotować.
- Gdy zacznie wrzeć, dodać mąkę, zmniejszyć ogień i całość mieszać na wolnym ogniu, tak żeby powstała jednolita masa. Ciasto jest gotowe, gdy odchodzi od garnka, na spodzie garnka utworzy się biała warstwa. Zestawić z ognia i lekko przestudzić.
- Do ciepłego ciasta (nie gorącego), miksując, dodawać po jednym jajku*. Ciasto odstawić na 30 min.
- Ciasto przełożyć do szprycy z końcówką dużej gwiazdki lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formować łyżką piramidki o średnicy ok. 5 – 6cm.
- Ptysie piec około 40 min. w temperaturze 180°C. 10 minut przed końcem można zmniejszyć temperaturę do 150 °C. Ważne, aby w trakcie suszenia zaglądać do piekarnika i sprawdzać, czy temperatura jest odpowiednia.
- Po upieczeniu przestudzić, przekroić, przełożyć ubitą śmietaną, posypać cukrem pudrem.
NADZIENIE Z BITEJ ŚMIETANY:
- Ubić 500- 600g słodkiej śmietany 36%, na koniec ubijania dodać cukier puder.
Uwagi!
- *Jajka dodawać po jednym sprawdzając konsystencję. Jeśli jajka są zbyt duże konsystencja ciasta może zbyt rzadka.
- W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika! Następnie wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki na około 10 min.
Wioleta Zysk
Wydrukuj
Zaloguj się by zostawić komentarz