Łatwe do wyrobienia, miękkie i elastyczne ciasto na pizzę z łatwością rozciąga się jak włoska pizza, spróbuj mojego przepisu.
PRZEPIS NA PIZZĘ
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 200 g mąki Mix B Brot-Mix Nowość Schär !
- 10g drożdże świeże
- 5 g olej
- 150 ml ciepłej wody
- większą szczyptę soli
DODATKI:
- ulubione składniki na pizzę
- sos pomidorowy
SPOSÓB WYKONANIA:
- W misce wymieszać składniki na ciasto: mąkę, drożdże, olej, wodę i sól. Wszystko zagniatać około 3 minuty, aż ciasto będzie sprężyste. Odstawić do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę zagnieść. Uformować w kulę ciasta
- Kulkę ciasta, delikatnie spłaszczyć i rozciągać, rozprowadzając palcami po całej powierzchni, zaczynając od środka i zostawiając niewielki “wałeczek” na brzegu.
- Spód ciasta (bez składników) zapiec rozgrzanym piekarniku 180 °C około 10 minut.
- Na podpieczony spód pizzy wyłożyć cienką warstwę sosu pomidorowego oraz ulubione dodatki (np. pomidory i mozzarellę). Piec w nagrzanym piekarniku 180 °C przez ok. 15-20 minut.
Powodzenia !
Wioleta Zysk
Wydrukuj
Zaloguj się by zostawić komentarz