Łatwe do wyrobienia, miękkie i elastyczne ciasto na pizzę z łatwością rozciąga się jak włoska pizza, spróbuj mojego przepisu.

PRZEPIS NA  PIZZĘ

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 200 g mąki Mix B Brot-Mix Nowość Schär !
  • 10g drożdże świeże
  • 5 g olej
  • 150 ml ciepłej wody
  • większą szczyptę soli

DODATKI:

  • ulubione składniki na pizzę
  • sos pomidorowy

SPOSÓB WYKONANIA:

  • W misce wymieszać składniki na ciasto: mąkę, drożdże, olej, wodę i sól. Wszystko zagniatać około 3 minuty, aż ciasto będzie sprężyste. Odstawić do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę zagnieść. Uformować w kulę ciasta
  • Kulkę ciasta, delikatnie spłaszczyć i rozciągać, rozprowadzając palcami po całej powierzchni, zaczynając od środka i zostawiając niewielki “wałeczek” na brzegu.
  • Spód ciasta (bez składników) zapiec rozgrzanym piekarniku 180 °C około 10 minut.
  • Na podpieczony spód pizzy wyłożyć cienką warstwę sosu pomidorowego oraz ulubione dodatki (np. pomidory i mozzarellę). Piec w nagrzanym piekarniku 180 °C przez ok. 15-20 minut.

Powodzenia !
Wioleta Zysk

 

Wydrukuj