Żywność przechodzi wiele etapów, zanim zakupi ją Klient. Na każdym etapie przygotowywania, serwowania czy sprzedawania należy podjąć pewne kroki, aby zapewnić ograniczenie wzrostu np. bakterii do minimum.
Przechowywanie łatwo psującej się żywności (np. mięso, drób) w lodówce lub zamrażarce ma przede wszystkim na celu zapobieganie zatruciom żywnością lub spowolnienie psucia się i utraty jakości żywności.
Poniższe wskazówki dotyczą przechowywania produktów, mrożenia oraz rozmrażania. Powinny one pomóc Ci powstrzymać żywność przed zepsuciem i utrzymać jej dobrą jakość.
Przygotowywanie żywności.
- Zawsze myj ręce przed przygotowywaniem żywności.
- Każdy produkt mięsny lub drobiowy powinien być odrzucony jeśli jest odbarwiony, ma dziwny zapach, jest śluzowaty, lepki lub suchy.
- Jeśli musisz odejść od przygotowywanego mięsa, włóż je z powrotem do lodówki. Następnie po powrocie kontynuuj.
- Potrawy takie jak zupy, gulasze lub sosy zawsze doprowadzaj do wrzenia. Jeśli to możliwe, podgrzewaj w małych ilościach, aby szybciej się podgrzało.
- Produkty mleczne nie powinny mieć kwaśnego lub spleśniałego smaku ani dziwnego koloru lub tekstury.
- Zawsze sprawdzaj termin przydatności do spożycia.
- Świeże produkty tj. owoce i warzywa sprawdzaj pod kątem pleśni, robaków lub innych szkodników.
- Wszystkie produkty zbożowe (np. bez glutenu) i sypkie powinno przechowywać się w plastikowych pojemnikach, aby zapobiec zanieczyszczeniu i powstrzymać szkodniki.
- Jeśli przygotowujesz żywność dla gości w celu spróbowania żywności w trakcie lub po gotowaniu, należy przekładać porcję na oddzielny talerzyk, z którego należy próbować żywność. Nie powinno się próbować potraw tą samą łyżką, którą potem miesza się przygotowywane danie.
- Przechowywana żywność gotowana powinna być stosownie opisana, zawierać datę (mrożona również).
Lodówka
- Myj regularnie lodówkę: dokładnie umyj wszystkie powierzchnie ciepłą wodą z płynem, a następnie spłucz je do czysta. Dokładnie osusz powierzchnie czystym ręcznikiem kuchennym. Do mycia lodówki nie używaj środków czyszczących, które mogą pozostawić posmak w jedzeniu lub uszkodzić lodówkę.
- Przynajmniej raz w tygodniu sprawdzaj, czy nie upłynął termin przydatności do spożycia produktów.
- Najkrócej jak to możliwe przetrzymuj żywność poza lodówką. Żywność pozostawiona poza lodówką przez ponad 2 godziny nie powinna być spożywana, nawet jeśli została włożona z powrotem do lodówki.
- Utrzymywanie lodówki w temperaturze 5 ° C lub niższej zapewnia produktom środowisko, które minimalizuje wzrost patogenów.
- Przechowywanie żywności w lodówce nie zatrzymuje procesu psucia się.
- Umieszczanie w lodówce bardzo gorącej żywności może podnosić temperaturę w jej wnętrzu. Z tego powodu temperatura innych produktów może wzrastać. Nie wkładajmy do lodówki gorących potraw.
- Nigdy nie przechowuj w lodówce potraw gotowanych lub gotowych do spożycia pod żywnością surową. Przechowuj surowe mięso i drób w czystych, szczelnych pojemnikach na dolnej półce lodówki, aby nie dotykały ani nie kapały na inne produkty spożywcze.
- Nie pozwól, aby rozlane lub zepsute produkty pozostawały w lodówce.
- Przed włożeniem do lodówki dobrze przykryj żywność lub włóż do hermetycznych pojemników. Utrzyma to jakość produktu, zapobiegając wysychaniu lub pochłanianiu zapachów z innych produktów spożywczych.
- Utrzymuj temperaturę w lodówce na poziomie maksymalnym 5°C, a w zamrażarce na poziomie maksymalnym – 18°C.
Nieprawidłowości podczas rozmrażania.
- Nigdy nie rozmrażaj żywności (np. mięsa, drobiu) w temperaturze pokojowej (na blacie kuchennym), ponieważ powoduje to szybki wzrost i namnażanie bakterii.
- Żywność raz zamrożona nie może być rozmrożona i zamrożona ponownie.
- Wykorzystaj produkty po ich rozmrożeniu w ciągu 24 godzin.
- Świeżość i jakość w momencie zamrażania wpływają na stan mrożonek. Czyli to co zamrażasz powinno być świeże przed zamrożeniem.
- Zaplanuj gotowanie natychmiast po rozmrożeniu.
- Nie rozmrażaj nigdy pierogów, zawsze wrzucaj na wrzątek.
- ŻYWNOŚĆ ZAWSZE ROZMRAŻAJ W WARUNKACH CHŁODNICZYCH W LODÓWCE.
Zamrażarka i lodówka będzie działała lepiej i zapewni bezpieczeństwo żywności, jeśli zastosujesz się do poniższych wskazówek:
- Zadbasz o zamknięcie drzwi lodówki.
- Nie przeciążysz miejsca zbyt dużą ilością produktów.
- Upewnisz się, że uszczelki w drzwiach są szczelne.
Długość czasu, w którym można bezpiecznie przechowywać żywność w lodówce, zależy od wielu czynników np.:
- Świeżości lub stanu żywności przed włożeniu do lodówki.
- Czy żywność jest świeża czy gotowana.
- Jak została zapakowana do przechowywania.
- Czy została ustawiona odpowiednia temperatura.
Ogólne wskazówki:
- Zawsze wybieraj produkty najwyższej jakości.
- Unikaj produktów z oznakami psucia się, takich jak wzrost pleśni lub uszkodzenie przez owady.
- Sprawdzaj daty na opakowaniach produktów kupionych w sklepie.
- Sprawdź, czy opakowania są czyste, suche i nie są uszkodzone.
- Sprawdź, czy puszki konserw itp. są bez wybrzuszenia, wgnieceń, nadmiernej rdzy lub nieprzyjemnego zapachu. Nie kupuj puszek bez etykiety. Po otwarciu metalowej puszki nie wolno jej ponownie używać do przechowywania lub gotowania potraw.
- Przechowuj żywność w szczelnie zamkniętych plastikowych, szklanych lub metalowych pojemnikach. Najpierw używaj żywności o najstarszej dacie. Użyj systemu „pierwsze weszło, pierwsze wyszło”. Oznakuj żywność nazwą i datą przechowywania.
- Zawsze postępuj zgodnie z instrukcjami przechowywania na etykiecie i nie jedz mięsa po dacie przydatności do spożycia.
- Produkty sypkie przechowuj w czystych, suchych pojemnikach, tak aby zabezpieczyć je przed zawilgoceniem i dostępem szkodników.
- Szafki lub spiżarnie powinny być czyste, chłodne i suche.
Dodatek
Przechowywanie warzyw i owoców:
Lodówka:
- jabłka (oodzielone od innych produktów)
szparagi - marchewka
- seler lodówka
- wiśnie
- szczypiorek
- kolendra
- winogrona
- zielona fasola
- jarmuż
- sałata
- grzyby
- rzodkiewki
- rabarbar
- warzywa korzeniowe
- owoce pestkowe
- kiełki
- szpinak
- truskawki
- fasola
- cukinia
Produkty przechowywane w lodówce w szufladzie na warzywa to:
- kapusta
- papryka
Jagody (przykłady: jagody, truskawki) - Brokuły, kalafior
- owoce cytrusowe
- ogórek
- bakłażan
- grejfrut
- oste papryczki
- cytryna
- limonki
- pomarańcze
- papryka
Nie wkładamy do lodówki:
- bananów – dojrzewają na blacie
Produkty, które najpierw dojrzewają na blacie kuchennym, później wkładamy do lodówki:
- awokado
- kiwi
- ananas
- śliwki
- mango
- melon
- brzoskwinia
- pomidory
- arbuz
Spiżarnia lub szafka:
- czosnek
- cebula należy przechowywać luzem lub w siatce oddzielone od ziemniaków
- ziemniaki przechowywać luzem lub w papierowej torbie oddzielone od cebuli.
- dynie
Jeśli artykuł był dla Ciebie wartościowy, proszę o udostępnienie.
Pozdrawiam, Dr Wioleta Zysk
Zaloguj się by zostawić komentarz