Przepis na pyszny puszysty piernik.
Składniki:
- 120 g mąki Mix B – Bread-Mix
- 125 g margaryny (można zamienić na masło)
- 160 g gęstego dżemu (np. z porzeczek, śliwek) + dżem do przełożenia ciasta
- 70 g cukru
- 3 jajka
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki przyprawa do piernika
Polewa:
- 2 łyżki margaryny
- 2 łyżki mleka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka dowolnej bezglutenowej galaretki
Wszystko razem podgrzać. Schłodzoną polewą polać słochodzony piernik. Polewa jest bardzo słodka, można z niej zrezygnować.
Piernik można przełożyć dżemem i budyniem. Piernik można przełożyć tylko dżemem.
Sposób wykonania ciasta:
- W misce zmiksować 3 całe jajka na puszystą masę.
- W oddzielnej misce za pomocą miksera wymieszać cukier z margaryną.
- Następnie do tej masy dodać, dżem, kakao, sodę, przyprawę do piernika, cynamon. Wszystko wymieszać mikserem.
- Do ciasta dodać mąkę i ubite jajka, wszystko wymieszać mikserem.
- Gotowe ciasto przełożyć do keksówki.
- Piec w rozgrzanym piekarniku do 170°C około 35 – 40 min.
- Przestudzony piernik przekroić, posmarować dżemem i budyniem. Polać polewą.
Tutaj obejrzysz przepis wideo: PRZEPIS
Wydrukuj
Zaloguj się by zostawić komentarz