NIMA SENSOR
Nima to przenośny czujnik, który sprawdza pokarmy ciekłe i stałe na obecność glutenu w ciągu około 2 minut.
Shireen Yates i Scott Sundvor są założycielami 6SensorLabs, twórcy Nima. Obaj od dawna zmagali się z różnymi alergiami pokarmowymi byli zmęczeni zastanawianiem się, czy żywność jest dla nich bezpieczna do spożycia. Dlatego zbudowali firmę aby zapewnić przejrzystość i zaufanie do żywności. Gluten to dopiero pierwszy z wielu alergenów, które będą testowane – w fazie rozwoju są testy na mleko i orzeszki ziemne, planowane są również badania na jaja, soje, ryby, skorupiaki, orzechy i wiele innych.
JAK DZIAŁA NIMA?
Wystarczy wziąć niewielką próbkę żywności, umieścić ją w kapsule i umieścić kapsułkę w Nima.
Do każdego testu jest konieczna kapsuła.
1. Do kapsułki wkłada się kawałek jedzenia do testu.
2. Zamyka się pokrywę, przekręcając.
3. Mieszanina w kapsułce reaguje z próbką jedzenia.
4. Mieszanina uwalnia się z paska testowego w kapsułce
5. Nima wykorzystuje czujniki do analizy aby odczytać pasek testowy.
6. Wynik pokazuje się z przodu Nima. Smutna mina oznacza, że w próbce jedzenia jest więcej glutenu niż 20 ppm, uśmiech oznacza, że w próbce nie ma glutenu.
Po mailowym kontakcie z producentem Nima dowiedziałam się, że w chwili obecnej nie ma jeszcze możliwości dystrybucji tego produktu w Polsce. Jest planowana dystrybucja międzynarodowa w przyszłości, na razie Nima jest dostępna wyłącznie w USA. W USA można kupić Nima za około 246,95$ w przedsprzedaży. Cena obejmuje zestaw startowy (urządzenie Nima, trzy jednorazowe kapsułki, kabel i etui, ładowarkę) + pierwszy pakiet do napełniania (12 kapsułek testowych). Nima będzie w sprzedaży w USA jesienią 2016 .
Jest to szybki tester glutenu, dzięki czemu można dowiedzieć się, czy w żywności jest 20 ppm glutenu czy więcej w nieco ponad 2 minuty.
Zawsze należy wiedzieć, że jedzenie przed tobą jest jedzeniem, którego oczekiwano.
Zaloguj się by zostawić komentarz