BEZGLUTENOWE NALEŚNIKI

Wyśmienite delikatne, cienkie naleśniki, doskonały pomysł na śniadanie. Podane z owocami, melasą i bitą śmietaną skuszą niejednego niejadka.

Ilość naleśników: 8 sztuk
Czas przygotowania: 10 min
Czas smażenia: 20 min

SKŁADNIKI:

  • 100 g mąki Mehl Farine Schär lub Mix It
  • 3 jajka
  • 300 g wody (lub mleka)
  • 1 łyżka oleju
  • Szczypta soli
  • Olej do usmażenia pierwszego naleśnika

PRZEPIS:

  1. Do miski wybij jajka i dodaj pozostałe składniki (dodaj również olej).
  2. Używając rózgi lub miksera wymieszaj wszystko dokładnie do momentu uzyskania jednolitego ciasta.
  3. Na rozgrzanej, posmarowanej lekko olejem patelni, smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor.

DODATKI:

owoce, melasa z chleba świętojańskiego

Uwagi do przepisu:

Jeśli ciasto na naleśniki jest zbyt gęste, dodaj odrobinę wody. Dobrze przygotowane ciasto ma konsystencję niezbyt gęstej (lejącej się) śmietany. Nie powinno być też rzadkie jak mleko. Przed smażeniem pierwszego naleśnika lekko natłuść patelnię olejem. W cieście jest olej, dlatego patelnia nie wymaga natłuszczania za każdym razem. Chochlą wlej niewielką ilość ciasta i rozprowadź je równomiernie poprzez pochylanie patelni, aby powstała cienka warstwa ciasta (bez dziur i zgrubień). Kiedy ciasto zetnie się na całej powierzchni i odstaną jego boki, należy delikatnie podważyć naleśnik i przewrócić na drugą stronę. Usmażony naleśnik zsuń z patelni na duży talerz, przechylając patelnię w stronę talerza.

Wydrukuj