Tradycyjne ciasto z makiem, niezwykle smaczne i proste w wykonaniu. Ciasto zostało wykonane z koncentratu bezglutenowej mąki oraz gotowej bezglutenowej masy makowej. Z przepisu wychodzą 2 zawijane makowce.
Proszę nie modyfikować przepisu nie dodawać na oko, wszystko ważymy. Nie podsypujemy mąką poza tym co w przepisie.
SKŁADNIKI:
Ciasto drożdżowe:
- 300 g mąki Mix C + około 4 łyżki mąki do podsypywania
- 100g masła (temp. pokojowa), może być też ta sama ilość margaryny jeśli ktoś nie może masła.
- 3 żółtka
- 40 g cukru (2 czubate łyżki)
- 1 puszka mielonego maku z bakaliami (Helio)
- 2 białka jajka do smarowania
ROZCZYN Z DROŻDŻY:
- 40 g świeżych drożdży
- 40 ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
W miarce do wody wymieszać lekko ciepłe mleko 40 ml z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami 40 g. Rozczyn zafoliować szczelnie folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia drożdży na około 10- 15 minut.
PRZYGOTOWANIE:
- Do miski wsypać 300 g mąki Mix C, 100g masła, 3 żółtka, 40 g cukru oraz wyrośnięty zaczyn z drożdży.
- Zagnieść ciasto. Powinno odstawać od ręki, jeśli jest to konieczne dodać odrobinę mąki.
- Uformować 2 kule, zafoliować i włożyć na około 1 godzinę do zamrażarki lub na 3 godziny do lodówki.
- Ciasto wyjąć z zamrażarki i każdą część rozwałkować na papierze do pieczenia na prostokąt o grubości ok. 2 – 3mm.
- Każdy kwadrat ciasta posmarować białkiem za pomocą pędzelka. Na to wyłożyć masę makową zostawiając ok. 1- 2cm od brzegu. Masę makową ponownie posmarować białkiem i zwinąć roladę.
- Końce rolady skleić i podwinąć pod spód.
- Gotowe rolady przełożyć do blaszek (wtedy się nie rozejdą), wierzch posmarować żółtkiem.
- Makowce pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką na około 15 min do wyrośnięcia.
- Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C około 40 minut.
- Ciasto może popękać podczas pieczenia.
- Można podawać polane lukrem.Uwaga! Najlepiej makowce włożyć do blaszki, wtedy ciasto się nie rozejdzie.
Opcjonalnie: Z takich przydatnych wskazówek, możesz spróbować też rozwałkować ciasto przed włożeniem do lodówki, już na papierze do pieczenia. Wałkować prostokąt ale to zależy jakiej mąki użyjesz, jest to możliwe przy dodaniu zamiast Mix C, Mix B (jeśli nie masz Mix C ). Czyli rozwałkować w prostokąt i włożyć do lodówki. Następnie po schłodzeniu posmarować białkiem itd.
Pozdrawiam,
Wioleta
Ps. daj znać jak wyszło 😀
Zaloguj się by zostawić komentarz