Jeśli chcesz przypomnieć sobie smak pysznych miękkich kajzerek, ten przepis na bezglutenowe bułki jest dla Ciebie.
Składniki:
- 250 g Mix B Schar
- 170 ml ciepła woda
- 10 g świeże drożdże
- 2 łyżki oleju
- sól szczypta
- dowolne dodatki ziarna (sezam, słonecznik itp)
Sposób przygotowania:
- Do miski wsyp odważoną mąkę, ciepłą wodę, drożdże, olej, sól.
- Zagnieć ciasto.
- Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Gdy ciasto podrośnie zagnieć ponownie na gładką masę.
- Następnie z ciasta uformuj wałek i podziel go na 5 części. Następnie z każdej uformuj okrągłą bułkę.
- Pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod przykryciem na około 20 minut. Żeby bułki przypominały kajzerki natnij je kiedy trochę podrosną.
- Kajzerki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj żółtkiem. Piecz w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 20 minut.
- Do bułek w trakcie wyrabiania możesz dodać np. ziarna słonecznika, sezam itp. Możesz posypać również wierzch bułek.
Powodzenia!
Wioleta Zysk
Wydrukuj
Zaloguj się by zostawić komentarz