Jeśli chcesz przypomnieć sobie smak pysznych miękkich kajzerek, ten przepis na bezglutenowe bułki jest dla Ciebie.

Składniki:

  • 250 g Mix B Schar
  • 170 ml ciepła woda
  • 10 g świeże drożdże
  • 2 łyżki oleju
  • sól szczypta
  • dowolne dodatki ziarna (sezam, słonecznik itp)

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp odważoną mąkę, ciepłą wodę, drożdże, olej, sól.
  2. Zagnieć ciasto.
  3. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  4. Gdy ciasto podrośnie zagnieć ponownie na gładką masę.
  5. Następnie z ciasta uformuj wałek i podziel go na 5 części. Następnie z każdej uformuj okrągłą bułkę.
  6. Pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod przykryciem na około 20 minut. Żeby bułki przypominały kajzerki natnij je kiedy trochę podrosną.
  7. Kajzerki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj żółtkiem. Piecz w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 20 minut.
  8. Do bułek w trakcie wyrabiania możesz dodać np. ziarna słonecznika, sezam itp. Możesz posypać również wierzch bułek.

 

Powodzenia!
Wioleta Zysk

 

 

Wydrukuj