Europejska Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) informuje, że aktualnie brakuje dowodów wskazujących na to, że żywność jest prawdopodobnym źródłem lub drogą przenoszenia wirusa SARS-CoV-2.

Naukowcy cały czas monitorują, w jaki sposób rozprzestrzenia się wirus i na razie nie stwierdzono, aby źródłem zakażenia była żywność.

Wirus może docierać do produktów piekarniczych lub owoców i warzyw poprzez zarażoną osobę kichającą lub kaszlącą bezpośrednio na takie produkty.

Możliwe jest, że ktoś może zostać zarażony przez dotknięcie zanieczyszczonej powierzchni, przedmiotu lub ręki osoby zakażonej, a następnie dotknięcie własnych ust, nosa lub oczu.

Aby uchronić się przed przenoszeniem wirusów, niezwykle ważne jest przestrzeganie ogólnych zasad codziennej higieny, takich jak regularne mycie rąk i trzymanie rąk z dala od twarzy.

Podczas przygotowywania owoców i warzyw należy przestrzegać ogólnych zasad higieny, które obejmują dokładne mycie żywności i częste mycie rąk.

Nie jest konieczne stosowanie octu do płukania owoców i warzyw, ponieważ nie ma on działania wirusobójczego. Po umyciu żywności wodą pitną, wytarcie jej jednorazowym ręcznikiem papierowym powinno być wystarczające. O ile to możliwe, najlepiej obierać owoce i warzywa.

Do tej pory nie ma dowodów na zakażenie ludzi koronawirusem przenoszonym przez żywność.

Nie myjemy produktów spożywczych płynem do naczyń lub mydłem ponieważ może prowadzić to do problemów zdrowotnych, np. podrażnienia żołądka, nudności, biegunek itp.

Przeczytaj też jak przechowywać żywność.

Wydrukuj