Doskonały Baranek Idealny na Świąteczny stół.

Forma została zakupiona w Kauflandzie w kwietniu 2019. Zastanawiałam się jak to jest, że te klipsy utrzymają ciasto i jak się sprawdzą w piekarniku. Producent o wszystko zadbał. Sprawdziłam, formy są z dobrego materiału, myślę, że będą na długie lata. Minusem może być to, że klipsy, którymi spina się 2 strony formy mogą się zgubić. Ciasto na baranka jest dosyć słodkie dlatego 1 przepis polecam wykonać zgodnie z przepisem następnie można eksperymentować.  Ciasto jest piaskowe, dobre również następnego dnia. Można ładnie ozdobić z dziećmi lukrem czekoladą i np. dodatkami typu płatki migdałowe, wiórki kokosowe. Wiórki można zabarwić szpinakiem na zielono i wykonać trawę z wiórków. Jeśli przepis był dla Ciebie pomocny zostaw proszę komentarz.
Ciasto jest lekko maślane i słodkie, może się kruszyć kolejnego dnia ale nie sypie się.

PRZEPIS NA BARANKA WIELKANOCNEGO

SKŁADNIKI:

  • 2 jajka duże
  • 110g cukru
  • 120 g masła
  • szczypta soli
  • 100 g mąki Mix C Schär 
  • 60 g skrobi ziemniaczanej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania
  • Forma Zenker, 900 ml, 15 cm/27,5cm/6,5cm.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Jajka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z połową cukru (55g), masłem i solą. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać z drugą połowę cukru (55g). Dodać do masy ubite białka. Wymieszać łopatką.
Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Napełnić formę ciastem, wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (grzanie góra dół.) około 40 min.
Posypać cukrem pudrem i udekorować w dowolny sposób.
Możesz zwiększyć porcję ciasta, czyli składniki x 2 i zrobić w formie od babki lub babeczek itp. Czas i temperatura ta sama.

Zachęcam do dołączenia do grupy na facebook-u Wioleta Zysk – grupa wsparcia – dla osób na diecie bezglutenowej link tutaj.

Jeśli udostępniasz mój przepis dodaj proszę link do przepisu.

Wydrukuj