Pyszny puszysty chleb z nowej mąki, wykonany zgodnie z poniższym przepisem wyrasta i jest bardzo miękki.

SKŁADNIKI:

  • 500 g mąki Mix B – Bread-Mix Schär
  • 30 g świeżych drożdży
  • 350 ml wody ciepłej
  • 20 g oleju
  • 5 g soli (1 łyżeczka)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Do miski wsypać 500 g mąki Mix B Brot-Mix, dodać ciepłą wodę olej, sól i rozkruszone drożdże.
  2. Wyrabiać ciasto około 2 minuty.
  3. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 min. Po tym czasie ponownie zagnieć ciasto uformować bochenek odstawić do wyrośnięcia (około 30 min.).
  4. Po wyrośnięciu chleb naciąć (przyciskając nóż, nie kroić) i posmarować żółtkiem lub wodą z cukrem.
  5. Piec w temperaturze 180 °C przez 45 min.

Bardzo ważne aby ciasto wyrastało 3 razy:

  • w misce
  • po wyrobieniu
  • w piekarniku
  • nie zamieniać drożdży świeżych na suche

 

Przepis: W. Zysk
Zapraszam na mój instagram: @zyskwioleta

Wydrukuj