Pyszny puszysty chleb z nowej mąki, wykonany zgodnie z poniższym przepisem wyrasta i jest bardzo miękki.
SKŁADNIKI:
- 500 g mąki Mix B – Bread-Mix Schär
- 30 g świeżych drożdży
- 350 ml wody ciepłej
- 20 g oleju
- 5 g soli (1 łyżeczka)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Do miski wsypać 500 g mąki Mix B Brot-Mix, dodać ciepłą wodę olej, sól i rozkruszone drożdże.
- Wyrabiać ciasto około 2 minuty.
- Wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 min. Po tym czasie ponownie zagnieć ciasto uformować bochenek odstawić do wyrośnięcia (około 30 min.).
- Po wyrośnięciu chleb naciąć (przyciskając nóż, nie kroić) i posmarować żółtkiem lub wodą z cukrem.
- Piec w temperaturze 180 °C przez 45 min.
Bardzo ważne aby ciasto wyrastało 3 razy:
- w misce
- po wyrobieniu
- w piekarniku
- nie zamieniać drożdży świeżych na suche
Przepis: W. Zysk
Zapraszam na mój instagram: @zyskwioleta
Wydrukuj
Zaloguj się by zostawić komentarz