Pyszny przepis na domową Chałkę z nowej mąki Mix B – Bread-Mix Schar. Wykonując przepis zgodnie z moimi poniższymi wskazówkami ciasto będzie puszyste, bardzo ładnie wyrośnie, a wypiek będzie smakował jak prawdziwa chałka. Znika w oczach, trwałość 2 dni jest świeża.
Składniki:
- 500 g mąki Mix B – Bread-Mix Nowość !
- 350 ml wody ciepłej
- 20 g oleju
- 30 g świeżych drożdży
- 60 g cukru
- pół łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
- Mąkę wsypać do miski dodać ciepłą wodę, sól (nie sypać na drożdże), rozkruszone drożdże, cukier, olej.
- Ze składników zagnieść ciasto, aż zacznie odstawać od miski. Zostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem (około 20 min.). Po podwojeniu objętości, ciasto zagnieść ponownie. Uformować wałek podzielić na 3 równe części. Każdą część uformować na gruby wałek (grubość wałka około 3-4 cm, długość około 25 cm). Z wałków uformować warkocz.
- Przygotowaną chałkę odstawić ponownie przykrytą w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość (około 20 min.). Po wyrośnięciu posmarować żółtkiem lub wodą z cukrem.
- Wyrośniętą chałkę posmarować żółtkiem, można posypać kruszonką (przepis na kruszonkę tutaj)
- Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp 180°C, czas 35 min.
Wioleta Zysk
Wydrukuj
Zaloguj się by zostawić komentarz