Pyszny przepis na domową Chałkę z nowej mąki Mix B – Bread-Mix Schar. Wykonując przepis zgodnie z moimi poniższymi wskazówkami ciasto będzie puszyste, bardzo ładnie wyrośnie, a wypiek będzie smakował jak prawdziwa chałka. Znika w oczach, trwałość 2 dni jest świeża.

Składniki:

  • 500 g mąki Mix B – Bread-Mix Nowość !
  • 350 ml wody ciepłej
  • 20 g oleju
  • 30 g świeżych drożdży
  • 60 g cukru
  • pół łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wsypać do miski dodać ciepłą wodę, sól (nie sypać na drożdże), rozkruszone drożdże, cukier, olej.
  2. Ze składników zagnieść ciasto, aż zacznie odstawać od miski. Zostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem (około 20 min.). Po podwojeniu objętości, ciasto zagnieść ponownie. Uformować wałek podzielić na 3 równe części. Każdą część uformować na gruby wałek (grubość wałka około 3-4 cm, długość około 25 cm). Z wałków uformować warkocz.
  3. Przygotowaną chałkę odstawić ponownie przykrytą w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość (około 20 min.). Po wyrośnięciu posmarować żółtkiem lub wodą z cukrem.
  4. Wyrośniętą chałkę posmarować żółtkiem, można posypać kruszonką (przepis na kruszonkę tutaj)
  5. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp 180°C, czas 35 min.

 

Wioleta Zysk

Wydrukuj