Fantastyczny przepis na pyszne bułeczki z kruszonką.

Przepis na 3 bułki

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 50 g mąki Mix B Brot-Mix Nowość !
  • 40 g cukru pudru
  • 40 g zimnego masła

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 250 g mąki Mix B Brot-Mix Nowość !
  • 15 g świeżych drożdży
  • 160 ml wody ciepłej
  • 10 g oleju
  • 40 g cukru

1 jajko do smarowania bułek

 

KRUSZONKA

Przygotować kruszonkę: drobno posiekane masło rozgnieść rękami dokładnie z mąką i cukrem aż powstaną drobne okruszki ciasta.

 

CIASTO

  1. Do miski wsypać mąkę, olej, cukier, drożdże, ciepłą wodę. Wszystko razem zagnieść 5 minut, miskę z ciastem przykryć, odstawić do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić objętość).
  2. Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski, wyłożyć na sylikonową matę, zagnieść ciasto około 8 minut.
  3. Z zagniecionego ciasta uformować wałek o długości około 10 cm.
  4. Wałek podzielić na 3 równie części.
  5. Z każdego kawałka uformować długi cienki wałek około 15 cm i uformować z niego ślimaka. Czyli zwinąć ciasto z jednego końca do drugiego.
  6. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  7. Po wyrośnięciu bułeczki posmarować żółtkiem i posypać kruszonką (w dłonie nabrać kruszonki i pocierać ręce przesypując kruszonkę przez palce na bułki).
  8. Piec w rozgrzanym piekarniku 25 minut w temp. 180°C.Wskazówki:
    Nie należy zamieniać składników, odważać nawet wodę na wadze kuchennej. Dać czas ciastu niech wyrośnie, kilka razy.

 

Wioleta Zysk
Przepisy są chronione prawami autorskimi. Jeśli udostępniasz przepis,  napisz proszę adres mojej strony.

 

Wydrukuj