Zajączek w smaku przypomina babkę piaskową. Można bardzo ładnie udekorować stół wypiekanymi zajączkami. Nie masz formy ? Upiecz ciasto w zostawiając w foremkach do pieczenia w kształcie zajączków.

SKŁADNIKI:

  • 1 duże jajo
  • 70 g cukru
  • 70 g masła
  • szczypta soli
  • 60 g mąki Mix C
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania
  • Forma firmy Zenker kupiona w Kauflandzie w kwietniu 2019. 600ml, wymiary 19 cm/21,5 cm/6cm.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Białka oddzielić żółtek. Żółtka utrzeć z połową cukru, masłem i solą. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno z drugą połową cukru. Dodać do masy ubite białka.
Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Napełnić formę ciastem, wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (grzanie góra dół.) około 40 min.
Posypać cukrem pudrem i udekorować w dowolny sposób.

Sprawdź przepis na Baranka

Zachęcam do dołączenia do grupy na facebook-u Wioleta Zysk – grupa wsparcia – dla osób na diecie bezglutenowej link tutaj.

Jeśli udostępniasz mój przepis dodaj proszę link do przepisu.

ZAJĄCZEK WIELKANOCNY Z CIASTA
5 (100%) z 1 ocen

Wydrukuj