ROGALIKI Z DŻEMEM

W końcu udało się stworzyć rogaliki, które mają niepowtarzalny smak. Oczywiście reklamuję je z najlepszej strony, bo powstawały kilka tygodni. Nie mogłabym reklamować produktu, który nie jest smaczny. Jeśli wykonasz przepis zgodnie z poniższym musi się udać. Jeśli jednak zdecydujesz się na dodawanie składników na oko, obawiam się, że może powstać zupełnie inny efekt. Powodzenia !

SKŁADNIKI:

  • 50 g miękkiego masła
  • 200 g mąki MIX B
  • 2 jajka
  • 1 łyżki cukru pudru – 7 g
  • Rozczyn z drożdży: 50 g ciepłego mleka + pół łyżeczki cukru + 13 g suchych świeżych

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Do naczynia z ciepłym mlekiem wsypać pół łyżeczki cukru i drożdże. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Miękkie masło rozetrzeć z mąką.
  3. Jajko ubić z cukrem pudrem, dodać je do mąki z masłem. Wlać drożdże. Ciasto wyrabiać, aż będzie gładkie. Przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę lub do zamrażarki na 20 min.
  4. Piekarnik nagrzać do 200ᵒC. Z ciasta uformować 2 kule. Rozwałkować podsypując lekko mąką. Każdy placek pokroić na 8 „trójkątów”, tak jak kroi się pizzę. Na każdym trójkącie w jego szerszej części ułożyć po łyżeczce dżemu. Zwijać od szerszego końca formując rogaliki.
  5. Rogaliki posmarować żółtkiem i posypać ulubionymi dodatkami.
  6. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 15 minut lub na lekko złoty kolor. Posypać cukrem pudrem.

Wszystkie zamieszczone  materiały, przepisy, zdjęcia są chronione prawami autorskimi. Majątkowe prawa autorskie do materiałów umieszczonych na tych stronach przysługują wyłącznie Wiolecie Zysk. Dozwolone jest: ładowanie, wyświetlanie, kopiowanie i przekazywanie przedmiotowych materiałów innym osobom – w zakresie dozwolonego użytku osobistego (nie komercyjnego), pod warunkiem, że materiały nie są modyfikowane i sposób ich wykorzystania nie narusza osobistych praw autorskich.

Zostaw komentarz