Bardzo prosty i sprawdzony przepis na pierogi, które zachwycą nie jedno podniebienie.

Porcje: około 20 pierogów
Czas gotowania porcji: 5 min

Całkowity czas: 40 min
Czas przygotowywania: 30 min.
Stopień trudności: średni


Składniki na ciasto:


Składniki na farsz:

  • 150 g ziemniaków ugotowanych, przeciśniętych przez praskę,
  • 150 g białego sera,
  • 60 g 1 duża cebula
  • 1 łyżka oleju,
  • sól
  • pieprz


Sposób przygotowania farszu
:

Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku. Ugotowane odcedź i przeciśnij przez praskę lub dokładnie utłucz tłuczkiem. Odstaw do całkowitego wystudzenia.  Tymczasem pokrój cebulę w kostkę i podsmaż na jednej łyżce oleju na złoty kolor.  Do ziemniaków dodaj zeszkloną cebulę oraz  rozdrobniony widelcem ser . Dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.


Sposób przygotowania ciasta pierogowego:

Do miski wsyp 350 g mąki, sól i tyle gorącej, ale nie wrzącej wody, aby ciasto dało się wymieszać. Wodę dodawaj stopniowo i sprawdzaj uzyskaną konsystencję. Ciasto przełóż na posypany resztą mąki stół i podsypując mąką zagnieć do konsystencji ciasta pierogowego. Gotowe ciasto podziel na pół jedną część rozwałkuj, a drugą przykryj ścierką, aby nie wyschło. Kiedy ciasto będzie zwarte i elastyczne, przekrój na pół. Jedną część przełóż na stolnicę posypaną mąką, drugą zostaw w misce i przykryj ścierką, aby nie wysychało. Ciasto rozwałkuj na kilka milimetrów. Wytnij szklanką kółka. Nałóż łyżeczką farsz i zlepiaj pierogi. Ulepione pierogi przykrywaj ścierką kuchenną aby nie wyschły. Pierogi gotuj w osolonym wrzątku do miękkości ok. 1 minutę od wypłynięcia. Podawaj ze zrumienioną cebulą.

zzzz

Zostaw komentarz