Łatwe do wyrobienia, miękkie i elastyczne ciasto na pizzę z łatwością rozciąga się jak włoska pizza, spróbuj mojego przepisu.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 200 g mąki Mix B Brot-Mix Nowość !
  • 10g drożdże świeże
  • 5 g olej
  • 130 ml ciepłej wody
  • większą szczyptę soli

DODATKI:

  • ulubione składniki na pizzę
  • ketchup
  • sos pomidorowy

SPOSÓB WYKONANIA:

  • W misce wymieszać składniki na ciasto: mąkę, drożdże, olej, wodę i sól. Wszystko zagniatać około 3 minuty, aż ciasto będzie sprężyste. Odstawić do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę uformować podłużny wałek. Podzielić na 3 części, uformować z nich 3 kulki.
  • Każdą kulkę ciasta, delikatnie spłaszczyć i rozciągać, rozprowadzając palcami po całej powierzchni, zaczynając od środka i zostawiając niewielki “wałeczek” na brzegu.
  • Na gotowy spód pizzy wyłożyć cienką warstwę sosu pomidorowego oraz ulubione dodatki. Odczekać ok. 15 minut aż ciasto podrośnie, następnie piec w nagrzanym piekarniku (min. 250 °C) przez ok. 10 minut.

Jeśli chcesz wykonać dużą pizzę z wyrośniętego ciasta uformuj kulkę ciasta, delikatnie spłaszcz i rozciągaj, rozprowadzając palcami po całej powierzchni, zaczynając od środka i zostawiając niewielki “wałeczek” na brzegu.
Powodzenia !
Wioleta Zysk

Wydrukuj