Pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu. Co daje słodki smak ? ananas, pomarańcza, a może syrop klonowy … Odpowiednie połączenie wszystkich składników i próbowanie na każdym etapie przygotowywania sosu odtworzą niezapomniany smak słodko- kwaśnego sosu. Spróbuj.

SKŁADNIKI:

  • 2 średnie marchewki (pokrój w słupki)
  • 1 papryka (usuń gniazdo nasienne, pokrój w paski)
  • pół cebuli (pokrój w piórka)
  • 300 g ananasa świeży lub z puszki (pokrój w kostkę), około 7 krążków
  • 150 g kukurydzy z puszki (niecała połowa puszki)
  • 4 łyżki wody z ananasa
  • 3-4 średnie miękkie pomidory
  • sok z wyciśniętej połówki pomarańczy
  • sok z wyciśniętej połówki małej cytryny
  • syrop klonowy do smaku około 3 łyżki (syrop możesz zastąpić cukrem trzcinowym )
  • olej
  • sól
  • ryż do podania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Rozetrzyj pomidory za pomocą blendera. Cebulę zeszklij na oleju na patelni. Do cebuli dodaj pokrojoną w słupki marchewkę, paprykę i pomidory. Duś pod przykryciem około 10 minut aż zmiękną (ale nie będą się rozpadały). Dodaj ananasa i kukurydzę duś pod przykryciem około 7 min.  Pod koniec dodaj sok z pomarańczy i cytryny podgotuj 5 min. Pod koniec dopraw solą i syropem klonowym.  Zawsze próbuj przed podaniem. Podawaj z ryżem.

Uwagi!

  1. Sos możesz doprawić mąką np. ziemniaczaną (1 łyżka mąki na dwie łyżki zimnej wody). Po dodaniu mąki pod koniec gotowania wymieszaj i zagotuj sos. Ja nie doprawiam mąką tego sosu.
  2. Jeśli zauważysz, że nie ma sosu, bo wszystko wyparowało dodaj wody.
  3. Porcja jest na około 4 osoby, jeśli są bardzo głodne to 2.
  4. Jeśli nie zjesz wszystkiego włóż do słoika i szczelnie zakręć.
  5. Można dodać również przygotować ten sos z kurczakiem.
  6. Jeśli masz pędy bambusa to koniecznie dodaj, ale bez nich sos też jest pyszny.
  7. Pomidory powinny być miękkie.
Print Friendly, PDF & Email