Czy przejście na dietę bezglutenową jest sposobem na odchudzanie? a może produkty nie zawierające glutenu są lepsze od tradycyjnych produktów zawierających gluten. Czy dieta bezglutenowa jest dobra dla każdego?

Pszenica

Pszenica jest podstawowym pożywieniem i ważnym źródłem składników odżywczych dla wielu milionów ludzi. Jest źródłem białka, witamin z grupy B, minerałów i składników bioaktywnych. Jednak w ciągu ostatnich kilku lat pojawiły się rosnące obawy dotyczące niekorzystnego wpływu pszenicy na zdrowie, szczególnie w Ameryce Północnej i Europie. Pomimo popularności diety bezglutenowej i rekomendacji celebrytów dotyczących korzyści płynących z przejścia na dietę bezglutenową, nie ma opublikowanych raportów wskazujących, że dieta bezglutenowa jest skuteczną metodą wpływającą na utratę wagi.

Utrata masy ciała

Obecnym trendem jest przekonanie, że bezglutenowe pieczywo czy inne produkty nie zawierające glutenu są lepsze od tradycyjnych produktów zawierających gluten. Jednak zastępowanie zwykłej żywności na bazie zbóż (chleb, makarony, wypieki) bezglutenową żywnością przetworzoną zazwyczaj prowadzi do wzrostu masy ciała. Dzieje się tak dlatego, że bezglutenowe substytuty mają większą zawartość cukru, tłuszczu i kalorii, po to aby mogły naśladować teksturę glutenu, często mają również niższą zawartość błonnika niż ich odpowiedniki zawierające gluten.

Produkt oznakowany jako bezglutenowy  nie oznacza automatycznie “zdrowej” żywności. Nie należy rezygnować ze spożywania pełnoziarnistych produktów ze strachu przed glutenem. Produkty pełnoziarniste oprócz błonnika, posiadają szereg składników odżywczych.

Zamiast przechodzić na dietę bezglutenową, osoby które nie mają celiakii powinni zdrowo się odżywiać oraz odpowiednio zarządzać wielkością spożywanych porcji i świadomie wybierać produkty o wyższej wartości odżywczej. Jeśli chcesz schudnąć, najpierw zapoznaj się ze swoimi nawykami żywieniowymi. Przyrost masy ciała może mieć więcej wspólnego z twoim uzależnieniem od słodyczy, słodzonych napojów i przekąsek, niż zależeć od spożycia glutenu. Bezglutenowe ciastko jest nadal ciastkiem.  Jeśli jednak zdecydujesz się wyeliminować gluten z diety, pamiętaj, że produkty bezglutenowe często zawierają niewiele witamin z grupy B, wapnia, witaminy D, żelaza, cynku, magnezu i błonnika, a także są dwa razy droższe.

Utrata masy ciała wynika z dobrze zbilansowanej diety i regularnych ćwiczeń. Dieta i ćwiczenia fizyczne są ważnymi punktami w zarządzaniu wagą i prowadzeniu zdrowego stylu życia. Jeśli nie chorujesz na celiakię dokładnie rozważ zalety i wady, zanim zdecydujesz przejść na dietę. Pamiętaj, że kiedy wybierasz dietę bezglutenową, eliminujesz główną kategorię produktów spożywczych, takich jak zboża, które mogą narazić Cię na niedobory składników odżywczych.

Dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa jest zazwyczaj stosowana przez osoby, które nie są w stanie tolerować glutenu na poziomie biologicznym. Celiakia to choroba trzewna, która cechuje się nieprawidłowym wchłanianiem glutenu. Jest dziedziczną chorobą autoimmunologiczną dotykającą 1 na 100 osób na całym świecie. Jedynym do tej pory sposobem leczenia glutenozależnej choroby trzewnej jest ścisłe przestrzeganie diety bezglutenowej eliminującej, wszelkie produkty zawierające w swoim składzie gluten.

Dlaczego osoby na diecie bezglutenowej mogą chudnąć?

Jedzą mniej, ponieważ dieta bezglutenowa jest restrykcyjna (dla osób z celiakią).  Produkty bezglutenowe są droższe niż ich normalne odpowie dniki, kupują mniej, zakupy są przemyślane.Eliminowana jest wysokokaloryczna żywność typu fast food.Zaczynają spożywać więcej produktów spożywczych, które są naturalnie bezglutenowe.

Trend

W supermarketach można zauważyć, że coraz więcej miejsca jest przeznaczanych na produkty oznakowane ” nie zawiera … “. Opakowania wskazują na korzyści zdrowotne; etykiety informują, że ich zawartość jest wolna od laktozy, produktów mlecznych i najczęściej od glutenu. W sklepach jest dostępny chleb bezglutenowy, ciasta, sosy, galaretki, płatki kukurydziane. Produkty, które nigdy nie zawierały glutenu, są teraz sprzedawane i oznakowane przez niektórych producentów jako “naturalnie bezglutenowe”. Oprócz wydzielonej alejki, w sklepie można znaleźć gotowe dania bezglutenowe w ladach chłodniczych.

Nie tak dawno, kiedy jedzenie bezglutenowe nie było dostępne w każdym miejscu – była to medyczna potrzeba dla niewielkiej ilości osób. W ciągu ostatnich kilku lat rynek produktów bezglutenowych eksplodował. Bestsellerowe książki o diecie łączyły gluten z autyzmem, depresją, chorobą Alzheimera, stwardnieniem rozsianym i cukrzycą. Jedzenie bezglutenowe stało się trendem.

Wszystko to jest dość uciążliwe dla tych, którzy cierpią z powodu niepożądanej reakcji na spożywanie glutenu (celiakii) i widzą, że ich potrzeby dietetyczne są postrzegane jako trend.

Dlatego moda na dietę bezglutenową może mieć niekorzystny wpływ na postrzeganie osób chorych na celiakię.

Osoba z celiakią

Celiakią musi restrykcyjnie przestrzegać diety. Osoba, która jest na diecie bezglutenowej bez powodów medycznych często podjada gluten. Rezygnuje z diety na kilka miesięcy, następnie wraca do jedzenia glutenu bez skutków ubocznych.

Kiedy coraz więcej osób zaczęło stosować dietę w związku z modą, osoby z celiakią zaczęły być postrzegane niewiarygodnie. Słyszą komentarze: „odchudzasz się?”, „trochę glutenu Ci nie zaszkodzi”, „wymyślasz”. Osoba pytająca kelnera w restauracji, czy są bezglutenowe dania wywołuje u kelnerów dziwne spojrzenie. Wraz ze wzrostem bezglutenowej popularności, wiele restauracji usiłuje wykorzystać trend, oferując nie do końca bezglutenowe opcje w swoim menu.  Restauracje nie zdają sobie w pełni sprawy, które składniki są bezglutenowe. Bezglutenowe dania są przygotowywane na wspólnych powierzchniach lub przy pomocy wspólnych narzędzi, co powoduje, że żywność nie jest już bezglutenowa. W miejscach, które deklarują, że mają w swoim menu bezglutenowe dania, okazuje się, że używają przypraw z glutenem, bezglutenowy makaron jest podawany z sosem zaprawianym mąką pszenną, a potrawy smażone na patelni są przygotowywane na tym samym oleju, w którym wcześniej były przygotowywane potrawy z glutenem. To wszystko sprawia, że osoba z celiakią, która musi być na diecie bezglutenowej z powodu choroby jest pomijana, a jej potrzeby często są ignorowane i wątpliwe.

Plusy: Trend na dietę bezglutenową zwiększa świadomość ludzi, a celiakia jest diagnozowana coraz częściej. Na rynku jest coraz więcej bezglutenowych produktów, dzięki czemu osoby na diecie bezglutenowej mają większy wybór. Bezglutenowe niekoniecznie oznacza zdrowsze, trzeba czytać etykiety i zwracać uwagę na jakość spożywanej żywności, a to wszystko na pewno będzie pomocne w dokonywaniu właściwych decyzji żywieniowych.

 

Print Friendly, PDF & Email