Chociaż utrata masy ciała jest tradycyjnie uważana za jeden z klasycznych objawów celiakii, badania wskazują, że zarówno dorośli, jak i dzieci mogą mieć nadwagę lub otyłość w momencie rozpoznania.


🍀Ponad 75% pacjentów ma osteoporozę lub osteopenię w momencie rozpoznania celiakii. Im szybciej choroba trzewna zostanie zdiagnozowana i zostanie wprowadzona dieta, tym większa szansa na zmniejszenie wyniszczających skutków osteoporozy, z których najpoważniejszym jest np. złamanie biodra.
🍀Pomiar gęstości mineralnej kości w chwili rozpoznania celiakii jest zalecany u wszystkich osób dorosłych w wieku powyżej 18 lat
🍀Z danych z 2015 aż 90% populacji celiakii pozostaje nierozpoznana z powodu nietypowych objawów.
Badania wykazują, że starsze i młodsze osoby jednakowo przestrzegają diety. Jednak starsze osoby mogą nie uzyskać takiej samej poprawy histologicznej i mogą nie uniknąć chorób kości, tak jak pacjenci zdiagnozowani w młodszym wieku.
🍀Pacjenci z celiakią bezpiecznie tolerują <20 ppm glutenu.
🍀Pacjenci z celiakią muszą stać się ekspertami od czytania etykiet, ponieważ zmieniają się składniki produktów, sprawdzają ponownie etykiety przy każdym zakupie;
🍀Niewłaściwe etykietowanie jest główną przeszkodą w przestrzeganiu diety bezglutenowej i powoduje nieumyślne spożycie glutenu.
🍀Ścisłe przestrzeganie diety bezglutenowej wymaga tego, aby pacjent był nieustannie czujny, podczas zakupów.
🍀
Większość produktów bezglutenowych jest 2-3 razy droższa niż ich odpowiedniki bezglutenowe.

🍀Przeciętny pacjent z celiakią spędza dodatkowe 10-20 godzin na miesiąc kontrolując etykiety umieszczone na opakowaniach żywności.
🍀Trwały zanik kosmków i ciągłe spożywanie glutenu może powodować u pacjentów z celiakią do zagrożenie zdrowia i rozwoju np. nowotworów limfoproliferacyjnych i osteoporozy.
🍀Często trwały zanik kosmków u osób, które stosują dietę bezglutenową, można tłumaczyć przypadkowym spożyciem glutenu.
🍀Długotrwałe stosowanie diety bezglutenowej bez oceny lekarza dietetyka, może prowadzić do niedoborów składników odżywczych, z negatywnym wpływem na zdrowie u chorego na celiakię.

Wydrukuj