Blog

Szacuje się, że w Europie 1 na 20 dzieci cierpi na alergię na co najmniej 1 pokarm.

Według Word Allergy Organization termin alergia odnosi się do reakcji nadwrażliwości zapoczątkowanej przez mechanizmy immunologiczne.

30/11/2017
Czytaj dalej

Zastanawiasz się czym zaskoczyć swoich gości? W naszym bezglutenowym świecie lepiej już nie zaskakiwać tylko pokazać, że nawet nie poczują różnicy w smaku. Sernik jest doskonałym rozwiązaniem.

08/11/2017
Czytaj dalej

Przepis na chleb z ziemniakami wygląda jak “prawdziwy” bochenek. Jeśli wykonasz go zgodnie z poniższym przepisem, to na pewno będziesz się cieszyć niezapomnianym smakiem. W tym przepisie składników nie dodajemy na oko.

12/10/2017
Czytaj dalej

Celiakia jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych zaburzeń żołądkowo-jelitowych autoimmunologicznych, jej diagnoza jest często opóźniana lub pomijana.

21/06/2017
Czytaj dalej

Jakie są objawy celiakii?

Wypisane objawy mogą pomóc Ci w rozpoznaniu choroby. Pamiętaj ostateczną diagnozą powinien zająć się lekarz.

Celiakia (choroba trzewna) jest jedną z form reakcji alergicznych, w których stwierdza się nadwrażliwość na gluten, białko zawarte w ziarnach pszenicy, owsa, żyta i jęczmienia. Gluten jest czynnikiem etiologiczym tej choroby. Celiakia występuje jedynie u osób predysponowanych genetycznie i dziedziczy się ją autosomalnie dominująco. Celiakię leczy się dietą bezglutenową.

14/05/2017
Czytaj dalej

Jak zawsze chciałam się bardzo dobrze przygotować przed wyjazdem, więc zabrałam ze sobą bezglutenowy chleb, przekąski itp. Wszystko niepotrzebnie. Londyn (centrum) jest znakomity pod kontem dostępności bezglutenowego jedzenia.

17/04/2017
Czytaj dalej

ROGALIKI Z DŻEMEM

W końcu udało się stworzyć rogaliki, które mają niepowtarzalny smak. Oczywiście reklamuję je z najlepszej strony, bo powstawały kilka tygodni. Nie mogłabym reklamować produktu, który nie jest smaczny. Jeśli wykonasz przepis zgodnie z poniższym musi się udać. Jeśli jednak zdecydujesz się na dodawanie składników na oko, obawiam się, że może powstać zupełnie inny efekt. Powodzenia!

16/04/2017
Czytaj dalej