Blog

Wiedza na temat prawidłowego postępowania w procesie kulinarnym jest bardzo istotna w celu zapewnienia właściwej jakości potrawy. Posiłki przygotowywane z warzyw i ziemniaków, pod względem technologicznym nie zawsze przygotowywane są prawidłowo. Nieprawidłowości zwykle dotyczą postępowania z surowcem podczas obróbki wstępnej oraz cieplnej.

27/03/2018
Czytaj dalej

Od pierwszej diagnozy minęło już dużo czasu, ale nikt nie powiedział Ci jakie badania kontrolne wykonywać. Sprawdź czy te badania wykonałeś/aś chociaż raz po zdiagnozowaniu celiakii.

23/03/2018
Czytaj dalej

Proszę o wypełnienie ankiety.

Jestem doktorantką na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji i realizuję pracę doktorską na temat: “Postaw i zachowań osób chorych na celiakię wobec produktów bezglutenowych”. W związku z tym proszę Państwa o pomoc i uzupełnienie poniższej ankiety.

08/02/2018
Czytaj dalej

Tradycyjne ciasto z makiem, niezwykle smaczne i proste w wykonaniu. Ciasto zostało wykonane z koncentratu bezglutenowej mąki oraz gotowej bezglutenowej masy makowej. Z przepisu wychodzą 2 zawijane makowce.

23/12/2017
Czytaj dalej

Szacuje się, że w Europie 1 na 20 dzieci cierpi na alergię na co najmniej 1 pokarm.

Według Word Allergy Organization termin alergia odnosi się do reakcji nadwrażliwości zapoczątkowanej przez mechanizmy immunologiczne.

30/11/2017
Czytaj dalej