Blog

Pyszny puszysty chleb z nowej mąki, wykonany zgodnie z poniższym przepisem wyrasta i jest bardzo miękki.

SKŁADNIKI:

  • 500 g mąki Mix B Brot-Mix Nowość !
  • 30 g mokrych drożdży
  • 350 ml wody ciepłej
  • 20 g oleju
  • 5 g soli (1 łyżeczka)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Do miski wsypać 500 g mąki Mix B Brot-Mix, dodać ciepłą wodę olej, sól i rozkruszone drożdże.
  2. Wyrabiać ciasto około 2 minuty.
  3. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 min. Po tym czasie ponownie zagnieć ciasto uformować bochenek odstawić do wyrośnięcia (około 30 min.).
  4. Po wyrośnięciu chleb naciąć (przyciskając nóż, nie kroić) i posmarować żółtkiem lub wodą z cukrem.
  5. Piec w temperaturze 180 °C przez 30 min.

Bardzo ważne aby ciasto wyrastało 3 razy:
1.  w misce
2. po wyrobieniu
3. w piekarniku

Przepis: W. Zysk
Zapraszam na mój instagram: @zyskwioleta

30/08/2018
Czytaj dalej

Pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu. Co daje słodki smak ? ananas, pomarańcza, a może syrop klonowy … Odpowiednie połączenie wszystkich składników i próbowanie na każdym etapie przygotowywania sosu odtworzą niezapomniany smak słodko- kwaśnego sosu. Spróbuj.

31/07/2018
Czytaj dalej

Leczenie żywieniowe było podstawą leczenia celiakii nawet we wczesnym okresie XX wieku. W latach 30 zaobserwowano poprawę kliniczną w przypadku kilku różnych diet, w tym diety holenderskiej sugerowanej przez Gee i dietę bananową spopularyzowaną przez Haas. W tym czasie śmiertelność pacjentów z celiakią była bardzo wysoka.

06/07/2018
Czytaj dalej

Gluten Free EXPO to dwa dni pełne bezglutenowych atrakcji. Bardzo się cieszę, że miałam przyjemność organizować stoisko Schar. Podczas tych 2 dni mogliście zobaczyć wiele atrakcji, co było wspaniałe, podczas tego wydarzenia celiacy mogli jeść wszystko. Były pokazy kulinarne, warsztaty, wykłady i mnóstwo nowości. Opowiadałam w Radio Kolor co możecie zobaczyć podczas Expo na stoisku Schar oraz otrzymałam książkę kulinarną od Natchnionej z wyjątkową dedykacją i na koniec zdjęcie z Panem Karolem Okrasą.

22/06/2018
Czytaj dalej

Jeśli obserwujesz u siebie jakiekolwiek objawy, które mogą wskazywać na celiakię, powinieneś/aś najpierw omówić swoje objawy z lekarzem pierwszego kontaktu. Zanim wykonasz jakiekolwiek badania, nie powinieneś/aś eliminować glutenu z diety. W Polsce 360 tysięcy osób nie wie, że ma celiakię.

16/05/2018
Czytaj dalej

7.05.2018 r.  po godz. 10 mogliście zobaczyć w DDTVN krótki reportaż na temat warsztatów oraz kampanii. Oczywiście produkty Schär.
Moje 5 minut.

Film poniżej.

15/05/2018
Czytaj dalej

Artykuł: Potrzeby konsumenta z alergiami pokarmowymi możliwością rozwoju rynku spożywczego.

03/05/2018
Czytaj dalej

Ruszyła pierwsza Polska edycja “Miesiąca bez glutenu” organizowana przez Schär.

W dniu 19.04.2017 odbyła się konferencja prasowa inaugurująca kampanię “Miesiąca bez glutenu”.

27/04/2018
Czytaj dalej