Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego jak uciążliwe może być uczestnictwo osoby z celiakią w jakimkolwiek wydarzeniu, które skupia się wokół jedzenia.

Osoba z celiakią dosyć często wycofuje się z imprez, przyjęć lub spotkań, które skupiają się na jedzeniu. Dzieje się to dlatego, że na takich imprezach jest zwykle pomijana w menu lub traktowana z przymrużeniem oka lub nie chce zwracać na siebie uwagi. Jednak jak już się zjawi na takim wydarzeniu to dosyć często pojawia się lawina uwag, komentarzy, niedowierzania, brak zrozumienia oraz chęć dyskusji, że na pewno nie musi być na diecie bezglutenowej i jest to wyłącznie jej wymysł.

 

5 wskazówek co robić żeby zjeść bezglutenowo w restauracji:

1. Restauracja z bezglutenowym menu.

Wybierz restaurację, która oferuje bezglutenowe dania.
Jak już znajdziesz taką restaurację zadaj kilka pytań, aby zorientować się czy dania są na pewno bezglutenowe.

2. Sprawdź menu online na stronie restauracji.

Będzie Ci o wiele łatwiej dokonać wyboru oraz rozmawiać z kelnerem o bezglutenowych opcjach, jeśli sprawdzisz wcześniej jakie dania serwuje restauracja.
Podczas dokonywania rezerwacji zawsze poinformuj o konieczności przygotowania “bezglutenowego posiłku z powodu celiakii”. To nie tylko informuje personel kuchni, ale podkreśla twoją prośbę. Zaznaczasz, że nie jest to wybór stylu życia, ale konieczność.

3. Zadzwoń z wyprzedzeniem.

Przed pójściem do restauracji zadzwoń najlepiej w godzinach, w których jest mniej klientów, aby zapytać o menu. Powiadomienie restauracji z wyprzedzeniem, że będziesz ich gościem zawsze pomaga, szczególnie jeśli wybierasz się tam dużą grupą.

4. W Restauracji rozmawiaj z kelnerem lub kucharzem.

Poinformuj kelnera. Niech wie, że masz celiakię powiedz jakie masz dolegliwości po spożyciu glutenu. Zapytaj, czy kelner to rozumie.  Jeśli nie rozumie, możesz zacząć tłumaczyć i wymieniać czego nie możesz, ale prawdopodobnie kelner zapomni już po pierwszym zdaniu, ponieważ nie jesteś jego jedynym klientem.

Uwaga ! Z mojego doświadczenia wynika, że lepiej jednak ustalić z kelnerem lub szefem kuchni co możesz jeść zamiast wymieniać to czego nie możesz.  Jeśli kelner nie rozumie, poproś o rozmowę z kierownikiem restauracji lub szefem kuchni.  Najlepiej wybierać proste dania bez panierki lub te, które można przygotować bez sosu.

Zawsze proś swojego kelnera, aby powiadomił szefa kuchni, o tym, że nie możesz jeść glutenu, ponieważ zachorujesz. Nie zakładaj, że wszystko jest bezglutenowe. Omlety z jajek mogą zawierać ciasto naleśnikowe, aby były bardziej puszyste. Pieczone ziemniaki można posypać mąką, aby skórki były bardziej chrupiące. Zielona herbata może zawierać jęczmień itp.

Bądź realistą, bardzo mało prawdopodobne jest, aby wszystko w menu było bezglutenowe. Bądź ostatnią osobą, która złoży zamówienie, aby Twoja prośba została zapamiętana.

5. Zadawaj dużo pytań

  • Jeśli otrzymasz jedzenie i masz wątpliwości czy na pewno jest bezglutenowe, nie wahaj się zadawać pytań, dopóki nie upewnisz się, że twoje zamówienie zostało przygotowane i dostarczone prawidłowo.
  • Zapytaj także w jaki sposób będzie wyglądało przygotowanie twojej potrawy zorientujesz się, czy kelner dobrze zrozumiał. Czy rozumie, że żywność z zawierająca gluten może być poważnym zagrożeniem dla Twojego zdrowia. Nie możesz obwiniać kelnera za błędy, jeśli się na tym nie zna. Dokładnie wytłumacz wszystko i zadawaj pytania, jeśli masz wątpliwości.
  • Jeśli często bywasz w jakiejś restauracji nie zakładaj, że kelner i kucharz już wie, za każdym razem wytłumacz od początku.

Propozycje dań bezglutenowych, o które możesz poprosić:

Śniadania: jajka gotowane (poproś w skorupkach), ser żółty, ser biały, mozzarella z pomidorami, łosoś wędzony (proś żeby było otwarte nowe opakowanie), jajecznica tylko wtedy jeśli jest przygotowywana na wyparzonej specjalnie dla Ciebie patelni itp.

Obiad: ryba pieczona w piekarniku w folii aluminiowej, sałata, pomidor pokrojony lub ogórek, zaznaczaj zawsze bez przypraw, drób pieczony w piekarniku w folii aluminiowej podany z ziemniakiem z wody do tego świeże warzywa. Wszystko ustal i wytłumacz krok po kroku za każdym razem.

W restauracjach, w których nie masz pewności co do tego czy zjesz coś bez glutenu lub w których obsługa nie potrafi odpowiedzieć na  twoje pytania w zadowalający sposób po prostu nie jadaj, nie wybieraj, omijaj, zrezygnuj. Jeśli kelner informuje Cię, że nie mogą zapewnić Ci całkowicie bezglutenowego dania nie ryzykuj.

Wychodzenie w towarzystwie

Jeśli wychodzisz zjeść w towarzystwie przy, którym nie chcesz zdradzać, że jesteś na diecie bezglutenowej oraz tłumaczyć przy nich wszystkiego kelnerowi mam dla Ciebie kilka wskazówek:

  • Poczekaj aż wszyscy zamówią i powiedź, że potrzebujesz więcej czasu. Podejdź do kelnera jak już odejdzie i wytłumacz mu wszystko dokładnie.
  • Od razu po przyjściu do restauracji podejdź do kelnera powiedź, że jesteś na diecie bezglutenowej i ustal co będzie dla Ciebie bezpieczne, np. łosoś pieczony w folii z pomidorem bez przypraw. Poproś również o dyskrecję.
  • Przed wyjściem najedz się w domu, a w restauracji zamów tylko napój 😉
  • Zadzwoń wcześniej do restauracji i ustal szczegóły z kelnerem. Po przyjściu porozmawiaj z kelnerem chwilę i ustal czy wszystko zrozumiał.
  • Jeśli wybór restauracji zależy od Ciebie wybierz taką, gdzie są serwowane również bezglutenowe dania.

 

Jeśli jednak decydujesz się na jedzenie na mieście, chociaż jedna osoba z Twojego towarzystwa powinna wiedzieć co Ci dolega i jak może Ci pomóc, jeśli spożyjesz gluten.

Jeśli udało Ci się zjeść pyszne bezglutenowe danie, znajdź czas, aby podziękować szefowi kuchni!

Print Friendly, PDF & Email